SVJETSKI DAN HRANE,16.10.
Jesen je doba kada u vrtovima, povrtnjacima i poljima ubiremo plodove koje su nam podarile biljke. Upravo se zato u listopadu obilježavaju Svjetski dan hrane, Dani zahvalnosti za plodove zemlje i Dani kruha.
Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. listopada još od 1945. godine kada je u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Procjenjuje se da trenutno u svijetu gladuje oko 345 milijuna ljudi.
Svjetski dan hrane se obilježava kako bi se naglasila važnost hrane kao jedne od osnovnih ljudskih potreba, ali i ljudskih prava. Prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, svaki čovjek ima pravo na hranu, dostojanstven život, slobodu i obrazovanje. Hrana predstavlja treću osnovnu ljudsku potrebu, nakon zraka i vode, a svaki čovjek ima pravo na dostupnost hrane i adekvatnu prehranu.
Uz Svjetski dan hrane tradicionalno se obilježavaju i Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje, kojima se izražava zahvalnost za kruh i sve plodove zemlje, te podiže svijest o važnosti proizvodnje vlastite hrane, ekološkoj proizvodnji, očuvanju prirode te važnosti zdrave prehrane.
U cilju podizanja svijesti vezano uz problem prekomjernog bacanja hrane u Republici Hrvatskoj, a u svrhu promjene navika i ponašanja prilikom rukovanja s hranom kod kuće, na poslu, u školi Školski volonterski klub će tijekom ove godine provoditi projekt Hrana nije otpad.
Pozivamo sve učenike i djelatnike naše škole da nas podrže u aktivnostima koje ćemo provoditi.
Hrana nije otpad, nije smeće,
za nju imamo planove veće.
Pojedi, podijeli, spremi, štedi,
nauči da ona tako više vrijedi.
Školski volonterski klub
Pogledajte sve aktivnosti koje provodi naš Školski volonterski klub i njihova voditeljica kolegica Mira Topić, mag.prim.educ.