1970-e

1970-e

Razigrane 70-te: od nevjerojatnog Queen-a pa sve do najranijeg snijega u Zagrebu

 

Od novih odjevnih dodataka pa sve do promjena glazbenog ukusa samo su jedna od obilježja ovih zanosnih godina – 1970-tih. Godine su to istančanih modnih ukusa, početka rock glazbe te naposljetku godine nastanka novoga naselja danas poznatog kao Novi Zagreb. Stoga, zavirimo u svijet tih neodoljivih sedamdesetih!

Moda

Modu sedamdesetih obilježile su uske tajice tzv. pantalone te cipele s platformama. Muškarce su pa tako i žene posebno privukle pantalone kojima je završetak oko potkoljenice pa na niže bio širi te su se zbog toga još i nazivale pantalone sa zvonom. 

Moda tih godina nije bila temeljena na kraljevskoj odnosno otmjenijoj odjeći pa su tako u djevojaka haljine i suknje bile manje nošene. Glavnu ulogu igrale su upravo već prije navede pantalone koje su se nosile zajedno s uglađenim odijelima ispod kojih bi se nalazile dolčevite jarkih boja. Kosa se prirodno puštala niz leđa te dosezala dužinu od nekoliko desetaka centimetara. 

Muškarci su pak, osim uskih pantalona, običavali nositi šarene košulje s v-izrezom. U njih je, kao zamjena pantalonama, povoljno bilo i nošenje traperica te baršunastih hlača. Za hladnijih dana, običavali su nositi srebrnasta odijela te prošivene jakne.

Glazba

Rock kao glazbeni žanr koji je imao svoj začetak u šezdesetima nastavio se razvijati i u sljedećem desetljeću. Soft rock i stadionski rock bili su samo dvije od mnogobrojnih vrsta ovog i danas popularnog glazbenog stila koji je tada zaludio publiku diljem svijeta. Godine 1970. osnovan je britanski rock sastav Queen koji je pod vodstvom Freddie Mercuryja dosegao kraljni vrhunac rock slave. Jedne od najpoznatijih pjesama ovog rock sastava svakako su „We Will Rock You“ i „We Are The Champions“ objavljene 1977. godine te su i one sve do danas poznate kao i jedne od stadionskih himni!

Sport – Olimpijske igre 1970-ih

Olimpijske igre tijekom 1970-ih održane su četiri puta. Zimske olimpijske igre održane 1972. godine odigrale su se u Sapporou, u Japanu. Bile su to prve Zimske igre održane u Aziji, izvan granica Europe i SAD-a gdje su se prethodno održavale. Ljetne olimpijske igre iste su se  godine održale u Munchenu u Njemačkoj. Bile su to prve Igre na kojima se provela ceremonija zakletve sudaca kojom se od tada pa sve do danas suci zaklinju za svoju nepristranost u ocjenjivanju odnosno suđenju u sportovima odigranim na tim Igrama. Sljedeće Igre održane su 1976. godine. Zimske olimpijske igre te su godine održane u Innsbrucku u Austriji. Na tim je Igrama prvi put uvedena disciplina plesnih parova u umjetničkom klizanju. Ljetne su igre iste godine održane u Montrealu u Kanadi. Tih se dana u dotičnom gradu zbila velika kišna oluja koja je usred Igara ugasila olimpijski plamen! Dežurna ga je osoba u strci ponovno upalila svojim upaljačem za cigarete. Organizator Igara brzo je tu tzv. ilegalnu vatru ugasio te upalio baklju zamjenskom vatrom originalnog plamena. 

 

Ples

I u tom je desetljeću ples zauzeo važnu ulogu, a pokreti koji su se tih godina istaknuli bili su oni koji su se izvodili na tlu. Okreti na leđima pa i oni na glavi samo su neki od njih. Takvi su pokreti bili počeci nove vrste plesa, danas nama dobro znanog kao breakdance! 

No, to nije bio vrhunac ovog desetljeća! Spajanjem rep pjevanja, oslikavanja ulica grafitima te novonastalog breakdancea nastao je posve nova vrsta plesa koja je ostala popularna sve do danas – hip-hop! Hip-hop se kao ples proširio sedamdesetih, postavši jedan od najpopularnijih plesova tih godina! Među prvima su ga usvojili Afroamerikanci, Jamajčani, Njujorčani te Portorikanci u Bronxu te se nakon toga proširio diljem svijeta!

Zagreb sedamdesetih

Tog je desetljeća Novi Zagreb kao tek novonastala četvrt bio jedan od najmodernijih odredišta za izlaske. Ljudi svih uzrasta odlazili su upravo tamo. Upravo je zato u  Zagrebu nastupila glazbena revolucija! Punk i rock glazba postale su najmilije zagrebačkoj publici. Sukladno tomu, mnogi su se klubovi otvorili poput Glazbeno-scenskog centra Kalušić u kojemu se rado slušala punk glazba. Klub KSET, Klub studenata elektrotehnike, također se otvorio i postao popularan upravo za ovog desetljeća. Kruna glazbene revolucije u Zagrebu bilo je otvorenje Dvorane Vatroslava Lisinskog 29. prosinca 1973. godine. 

 

Magdalena Plukavec, 8.f