1960-e

1960-e

Moda 

U 1960-im godinama mnogo je različitih modnih trendova. Mini suknja postala je vrlo popularna, kao i „shift” haljine te jakne kvadratnog kroja. Jackie Kennedy predstavila je „pillbox” šešir. Žene su nosile go-go čizme i cipele sa stiletto potpeticom. Postalo je normalno da žene i djevojke nose hlače, pogotovo kapri kroja i traperice. U kasnim 1960-ima hipi pokret također je imao jak utjecaj na ženski stil odijevanja. Pončo, mokasine, perlice, znakovi mira, ogrlice s medaljonima, lančani remeni i dugi, napuhani rukavi bili su vrlo traženi. Ovo je također vrijeme pojave bikinija. Ženske frizure išle su od natapiranih početkom desetljeća do vrlo kratkih, a kasnije do vrlo duge ravne kose koju su popularizirali hipiji. Poznate žene zbog kojih su određeni modni stilovi postali popularni bile su Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Jane Fonda i Twiggy. Muškarci su nosili odijela uskog kroja, dok je popularnost šešira počela padati. Frank Sinatra i Sean Connery (kao James Bond) smatrani su vrlo moderno obučenim muškarcima tog razdoblja.

 

 Politika 

1960-e obilježili su neki važni događaji. Kubanska raketna kriza zbila se 1962. te je jedna od najvećih kriza razdoblja Hladnog rata. U Teksasu 1963. godine izvršen je atentat na predsjednika Johna F. Kennedyja. Pokret za ljudska prava koji se borio za ukidanje segregacije jačao je diljem SAD-a, a jedan od vođa pokreta, Martin Luther King, ubijen je 1968. Rat u Vijetnamu trajao je 1960-ih, a krajem desetljeća, 1969. godine, američka svemirska misija Apollo 11 spustila je prve ljude na Mjesec.

 

 Glazba 

U 1960-ima, rock’n’roll postupno se granao u mnoge podžanrove kao što su pop rock, blues i country. Funk i soul glazbi rasla je popularnost, a elektronska glazba bila je u začetku. Osim rock i R&B glazbe u 1960-ima, određenu razinu popularnosti postigla je i latinoamerička, kao i jamajkanska i kubanska glazba, sa žanrovima kao što su bossa nova, cha-cha-cha, ska i calypso koji su bili popularni u tom desetljeću. Popularni sastavi i izvođači bili su The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, The Shadows, Petula Clark, Joan Baez i Leonard Cohen. Godine 1969. u SAD-u je održan Woodstock glazbeni festival koji se smatra ključnim događajem u povijesti popularne glazbe.

 

 Zagreb 1960-ih 

Zagreb je bio veliko gradilište 1960-ih, a jedan od najvećih projekata bila je koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski”. 1964. godine Zagreb je pogodila razorna poplava rijeke Save. Nogometni klub Dinamo iz Zagreba 1967. osvojio je Kup velesajamskih gradova. 

 

* Fotografije Zagreba preuzete su iz Facebook grupe „Zagreb – Kakav je bio nekada“.

 

Bruna Bačić i Petra Šimunić, 8.b